Späť

Prečo potrebujem proteín pri diéte - 4. časť

Počet zobrazení: 389

Štvrtým dôvodom, prečo potrebujete proteíny je to, že pomáhajú zlepšiť Vašu náladu a napomáhajú tým, k lepšiemu životu! Napomáhajú tiež pocitu sýtosti a potláčajú pocity vlčieho hladu, takže Vám pomáhajú udržať sa na správnej diéte!

Prečo potrebujem proteín pri diéte - 4. časť

Produkty rozkladu proteínov po štiepení tiež zahŕňajú aminokyseliny tryptofán, tyrozín, fenylalanín, histidín, kyselinu glutámovú a kyselinu asparágovú. Prvých päť má funkciu prekurzorov pre rôzne neurotransmitéri ktoré sú významné pre fungovanie centrálneho nervového systému, zatiaľ čo kyselina glutámová (okrem funkcie prekurzora) a kyselina asparágová ako sa ukazuje predstavujú zasa inhibičné neurotransmitery. (Cooper 1986).

NEUROTRANSMITÉRI A AMINOKYSELINY:

  • Tryptofán dodáva serotonín
  • Tyrozín a fenylalanín dodávajú katecholamíny
  • Histidín dodáva histamín
  • Kyselina glutámová dodáva GABA

(Glutámová a asparágová kyselina môžu sami o sebe byť tiež neurotransmitermy)

Tryptofán je prekurzorom 5-hydroxy-tryptamínu (serotonín 5-HT), a serotonín má dobre zdokumentované účinky na centrum sýtosti, vyvoláva teda pocit plnosti! Toto sa teda v skutočnosti líši od prevencie pocitu hladu, ale je to rovnako dôležité. Potlačenie hladu zastavuje pocit že chceme jesť, zatiaľ čo vyvolanie pocitu sýtosti spôsobí, že pri jedle sa pocit sýtosti dostavuje rýchlejšie a teda proteíny prispievajú ku konzumácii menšieho objemu jedla. Upozorňovanie na konzumovanie dostatočného množstva proteínov je teda dôležitou súčasťou vzdelávania ľudí ako správne jesť!

Tryptofán, rovnako ako niektoré lieky používané na liečbu obezity zvyšujú dostupnosť serotonínu v centrálnom nervovom systéme (Nathan a Rolland, 1987) a to je pravdepodobne jeden z najdôležitejších faktorov pri kontrole príjmu potravy u ľudí. Avšak tyrozín a fenylalanín sú katecholamínové prekurzory a majú teda za následok zvýšenie dostupnosti dopamínu ako aj noradrenalínu v centrálnom nervovom systéme. Je to teda vlastne analógia k účinku tryptofánu na serotonín a ich účinok je podobný ako u klasických liekov pre anorektikov, ako je napríklad dexamfetamín. Preto slúžia k potlačeniu hladu zvýšením hladín noradrenalínu v centre hladu. V tomto ohľade môžu mať vlastne paralelne postulovaný účinok ketózy.

V praxi to znamená, že tyrozín a fenylalanín majú pravdepodobne len malý prínos pre kontrolovanie chuti do jedla u človeka a v čase, keď má človek pocit hladu, hladiny voľných aminokyselín majú tendenciu byť dosť nízke a teda aj prenos týchto aminokyselín do centrálneho nervového systému je doslova na bode mrazu. Môžu však zosilňovať účinok tryptofánu počas jedenia.

Je potrebné poznamenať, že veľa "sérotonínových" liekov má anti-depresívne alebo rozveselujúce vlastnosti a teda práve týmto sa dajú vysvetliť pozorované pozitívne účinky na náladu pri diétach s vysokým obsahom bielkovín. Histidín, kyselina glutámová a kyselina asparágová môžu tiež zohrávať svoju úlohu, ale ich možné účinky doteraz neboli riadne objasnené.
Štúdie vzťahu medzi postprandiálnymi hladinami voľných aminokyselín v krvi a hladinami neurotransmiterov v centrálnom nervovom systéme ako u človeka, tak u zvierat dávali často rozporuplné, niekedy nevysvetliteľné výsledky. Avšak je úplne jasné (Wurtman, 1987) ,že serotonínová mozgová syntéza je spojená so zmenami v zložení krvnej plazmy vyvolanými príjmom potravy a katecholamínová syntéza ako sa zdá vykazuje rovnaký vzťah.

To, čo vieme s istotou je, že u plazmatických hladín voľných aminokyselín dochádza k niekoľkonásobnému zvýšeniu práve po jedle bohatom na proteíny (aj keď nie všetky aminokyseliny sa zvýšia o rovnakú úroveň) a že sekrécia inzulínu ( napríklad po jedle bohatom na sacharidy) znižuje hladinu všetkých aminokyselín, s možnou výnimkou tryptofánu! Je tiež zrejmé, že zvýšené hladiny serotonínu v mozgu vyplývajú z väčšej dostupnosti tryptofánu a to má za následok aj potlačenie chuti na sacharidy.

ÚLOHA NEUROTRANSMITÉROV PRI JEDENÍ

Väčšina liečiv na kontrolu apetítu funguje na báze serotonínu (napr. Fenfluramín) alebo noradrenalínu (napr. Dexamfetamín). Správne volená strava môže napodobňovať účinky týchto liekov, ale bez ich vedľajších účinkov.
Ďalším známym faktom je, že rôzne bielkoviny majú rôzne účinky na hladiny serotonínu mozgu. Napríklad lactalbumen, bohatý na tryptofán, dáva lepšiu odozvu než proteíny s vyváženejšou aminokyselinovou kompozíciou a je zaujímavé, že nízka kvalita proteínu akým je napríklad želatína ktorá je ale doplnená tryptofánom tiež poskytuje dobrú odozvu. Táto posledná skutočnosť je ale ľahko vysvetliteľná. Všetky takzvané "veľké neutrálne aminokyseliny" musia totiž súťažiť o rovnaký mechanizmus prenosu do mozgu, takže v prítomnosti tyrozínu, histidínu alebo fenylalanínu može byť tryptofánová doprava v skutočnosti vlastne znížená.

Teda v prípade že tryptofán je najvýznamnejšou amino-kyselinou v zmesi produkovanej štiepením, bude sa aj ľahšie dostávať do mozgu. V tomto ohľade nedávna štúdia (Anderson 1990) ukázala, že diétovanie znižuje hladiny tryptofánu v plazme u žien a má vplyv na mozgové funkcie 5-HT. Tieto účinky však neboli pozorované u mužov.

Zjednodušene povedané, kvalita a množstvo spotrebovaného proteínu môže mať vplyv na niektoré centrá v mozgu a mnohé z pozorovaných účinkov stravy s vysokým obsahom bielkovín ako napríklad potlačenie pocitu hladu (alebo presnejšie nastolenie pocitu sýtosti) a pozdvihnutie nálady môžu byť vysvetlené práve premenou tryptofánu na serotonín v mozgu.

Ospalosť, ktorá sa môže objaviť po veľkom jedle sa dá tiež čiastočne vysvetliť týmto mechanizmom, aj keď v tomto prípade presmerovania toku krvi do gastrointestinálneho traktu (pomáha pri trávení) a teda preč z mozgu je pravdepodobne najdôležitejším faktorom. Každopádne tryptofán predstavuje len časť príbehu a úplné vysvetlenie takmer určite zahŕňa aj ostatné amino-kyselínové prekurzory neurotransmiterov v zložitých a vzájomne prepletených vzťahoch.

Zjednodušené na maximum, zloženie samotnej stravy reguluje pocit sýtosti, hladu a chute. Vysokoproteínová, nízkosacharidová strava má fyziologické účinky, ktoré sú kompatibilné s programami pre znižovanie nadváhy a navyše uľahčujú samotné dodržiavanie týchto programov.

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info