SK EN CZ

  • markiza
  • Bielkovinova dieta mdiet.sk eshop
  • Recepty nachudnutie M.Diet
  • Štvortýždňový balíček M.Diet
  • Previous
  • Ďalší
Späť

Ketóza - princíp bielkovinovej ketogénnej diéty m.diet

Počet zobrazení: 1374

Ketóza je stav organizmu do ktorého sa dostane keď denný príjem sacharidov (cukrov) klesne pod 50g, alebo denný príjem kalórií je pod odporúčanou hranicou na obdobie 3-7 dní (nap. počas hladovky). Zvyčajný zdroj energie pre bunky ľudského tela sú glukóza a tuk. Telo využíva ako zdroj energie cukry, tuky a bielkoviny a využiť ich môže až po vstrebaní vo forme glukózy, mastných kyselín a aminokyselín.

Pri znížení príjmu sacharidov v strave telo využije ako zdroj energie v prvom rade glukózu uloženú vo forme glykogénu v pečeni. Ten sa degraduje na potrebné molekuly glukózy v priebehu 48 hodín. Spolu s glykogénom odchádza z organizmu aj voda (preto v priebehu prvých dvoch dní je možné stratiť aj 2 kg hmotnosti – je to úbytok vody). Keď sa minie organizmu „palivo" glukóza, snaží sa telo siahnuť na iný zdroj energie – zo svalov. Tie sú však chránené dodávanými proteínmi (aminokyseliny) – strava m.diet. Následne je organizmus nútený siahnuť na tretí zdroj „paliva" – uložené tuky. Masívnym rozkladom triglyceridov (tukov) na mastné kyseliny a vodu a následnou degradáciou mastných kyselín vznikajú tzv. „ketolátky" (acetón, kyselina acetoctová a betahydroxymaslová). 

Ak je ale denný príjem cukrov menší ako 50g (u niektorých ľudí aj 40g) ľudský organizmus pociťuje nedostatok glukózy a začína vyrábať glukózu z amino-kyselín prostredníctvom glukoneogenézy v pečeni. Glukogenéza je ale metabolicky veľmi náročná a nestačí na pokrytie energetických potrieb organizmu. Preto postupne pečeň začína vyrábať z tukov ketóny (beta-hydroxybutyrát a acetoacetát) a bunky organizmu sa prepnú aby namiesto glukózy dokázali spracovať ketóny. Výhodou pri stave ketózy je, že organizmus začína výrazne viac spracovávať svoje tukové zásoby a v prípade, že má vďaka špeciálnej strave aj dostatok vysoko -vstrebaťeľných bielkovín je ochránená jeho svalová časť. 

Ketolátky prirodzenou cestou navodzujú pocit nasýtenia (od druhého až tretieho dňa po zahájení 1. fázy – po vyčerpaní glukózy zo zásobného glykogénu). Spolu so zníženým prísunom cukrov (a znížením hladiny inzulínu v krvi) taktiež aktivujú odbúravanie zásobného tukového tkaniva organizmu, čo vedie k ochrane jeho bielkovinových rezerv (svalové tkanivo). Pri tejto diéte teda dochádza k minimálnemu úbytku svalového tkaniva a redukcia hmotnosti sa deje predovšetkým na úkor tukového tkaniva. Ketolátky majú navyše prirodzený mierne euforizujúci účinok (dobrá nálada v priebehu bielkovinovej diéty) a sú silným zdrojom energie hlavne pre mozog a ľudský organizmus ako taký. 

 ketoza info mdiet

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre


Ponuka produktov 

Infolinka m.diet:

0948 327 585

Lekársky garant: 

MUDr. Richard Kozár, MPH

e-mail: poradna@mdiet.sk

Produktový manažér: 

e-mail: info@mdiet.sk

 

Infolinka eSHOP: 

 0915 450 413

Centrum Banská Bystrica a Bratislava:

0902 374 700

Horná ulica 61/A, Banská Bystrica, 974 01
Hlboká cesta 7, Bratislava, 811 04

facebook gogleplus twiter youtube

mdiet heureka

certifikat

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info